Činnost 2016


     Zpráva o činnosti v roce 2016.

 

Spolek

zaměstnanců DP, a.s. - Úmrtní fond

 

Zpráva o činnosti

 

 

Jménem výboru Vás budu v krátkosti informovat o činnosti za uplynulé období, tj. od posledního shromáždění, které se konalo dne 3.10.2013. Během uplynulého období odešly z výboru a revizní komise paní Jílková a paní Kučerová. Za ně byli kooptováni pan Zika a pan Valenta.

V rámci stanov sdružení se shromáždění svolává každých pět let, ale my potřebujeme projednat některé otázky do konce roku 2016  a tak bylo svoláno toto mimořádné shromáždění.

Současný stav výboru a jeho složení, včetně revizní komise je na kandidátce a je také navrhován na příští volební období, tj. na příštích 5 let.

Vznik fondu je datován od roku 1922, takže to už je cca 94 let jeho trvání. V současné době má fond k zúčtovacímu období, tj. ke dni 31.12.2015 celkem 1.629 členů. Z tohoto počtu je 592 důchodců a 1.037 aktivních zaměstnanců. Na dnešní shromáždění bylo vybráno 50 zástupců, což je cca 3,1 % z celkového citovaného počtu členů.

Počet členů se za posledních 10 let rapidně snížil a to cca o 1.500 členů. Tento počet vznikl v rámci posledních reorganizací v DP Praha, kdy spousta  členů odchodem z DP Praha přestala platit členské příspěvky. Při odchodu do důchodu jich také spousta přestala platit členské příspěvky. Je to o neinformovanosti členů, protože DP Praha ani odbory v DP Praha nám nejsou v ničem nápomocni.

Zasedání výboru se týkala činnosti UF v průběhu celého uplynulého období, ať už to bylo schvalování žádostí, přijetí nových členů či aktuální činnosti při zajišťování chodu sdružení. Zároveň výbor projednával a připravoval toto mimořádné shromáždění.

Dnem 1.1.2014 nabyl účinnosti zákon č. 89/2012 Sb. – „Nový občanský zákoník“ a zákon č. 304/2013 Sb. – „O veřejných rejstřících právnických a fyzických osob“. Do 31.12.2016 jsme tedy povinni přejmenovat naše sdružení na „spolek“, protože občanská sdružení byla zrušena. Také této skutečnosti musíme přizpůsobit stanovy, vzhledem k úpravě nového občanského zákoníku. Dále musíme stanovy doručit rejstříkovému soudu a doplnit tyto skutečnosti do veřejného rejstříku soudu v Praze. S tímto budou souviset i následné změny, které musí výbor zpracovat např. razítko, tiskopisy, internetové stránky, vydání nových stanov, podpisová práva v bance a další.

Ohledně snižování členské základny a tím snižování příjmů pro naše sdružení navrhuje výbor zvýšení členských příspěvků. Příspěvek pro důchodce ve výši 14,- Kč/měsíčně navrhujeme zvýšit na 20,- Kč/měs. Příspěvek pro aktivní zaměstnance ve výši 20,- Kč/měs. Navrhujeme zvýšit na 30,- Kč/měs.

 

 

 

4. změna stanov, kterou předkládá výbor se tedy bude hlavně týkat dvou zásadních věcí. Ta první je změna názvu na „spolek“ a tím i úprava určitých pasáží ve stanovách. Další věcí je již zmíněné zvýšení členských příspěvků. Všechny tyto změny by byly s účinností ke dni 1.1.2017.

V rámci nárůstu členské základny se snažíme apelovat na důchodce ať už prostřednictvím internetových stránek nebo dodatkem ke složenkám tzv. alonží. Tj. náboru Nových členů a známých nebo rodinných příslušníků, kteří nejsou zaměstnanci DP Praha. A i když se nám hlásí lidé, můžeme však z ekonomických hledisek vyhovět tak 70 %zájemců, protože ostatní jsou ve věku 60 let a více.

Takže toto je v krátkosti vše o činnosti výboru našeho sdružení za uplynulé období.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    « Zpět