Činnost 2008


     Zpráva o činnosti v roce 2008.

 

 

       

Svépomocné sdružení

zaměstnanců DP, a.s. - Úmrtní fond

 

 

 

Zpráva o činnosti

 

 

 

Jménem výboru Vás budu v krátkosti informovat o činnosti za uplynulé období, tj. od posledního shromáždění, které se konalo 24.10.2002. Tento den se konala i ustavují schůze výboru, kde jsem byl zvolen předsedou sdružení a pan Ing. Malllat jeho místopředsedou.

 

Dle stanov sdružení mělo být shromáždění svoláno v minulém roce, to jest po 5 letech, takže v roce 2007. Avšak vzhledem k vypovězení smlouvy ze strany DP dne 24.9.2007 a všech otázek týkajících se tohoto kroku, rozhodl výbor, že shromáždění se o rok odloží. Ke všem okolnostem by bylo určitě nutné svolat mimořádné zasedání shromáždění v letošním roce, takže jsme to takto zjednodušili.

 

Za uplynulé období odešli někteří členové jak z výboru, tak i z revizní komise a zase jiní členové byli na jejich místa kooptování. Současný stav je na kandidátce a je také navrhován na příští volební období, tj. na příštích 5 let. Jen takovou malou poznámku. Pokud by měl někdo zájem pracovat ve výboru, tak si může vzít vizitku ÚF a časem se mi ozvat, protože v průběhu dalších let, určitě někdo odejde a bude provedena kooptace.

 

Vznik fondu je datován od roku 1922, takže to už je cca 86 let jeho trvání. V současné době má fond ke dni 30.6.2008 celkem 2.847 členů. Z tohoto počtu je 686 důchodců a 2.161 aktivních zaměstnanců. Na dnešní shromáždění bylo vybráno 100 zástupců, což je spolu s výborem a revizní komisí cca 3,9 % z celkového citovaného počtu členů.

 

V tabulce „Vývoj členské základny“ vidíte počty členů v rámci sdružení od roku 1995 až do roku 2008. V letech 2001 až 2003, kdy jsme dělali nábor je vidět, že se počty členů zvedli a v současných letech se opět snižují. Roky 2007 a 2008 jsou a budou poznamenány propouštěním zaměstnanců v DP. V současné době připravuje výbor náborovou kampaň pro rok 2009 a další roky. V roce 2008 se hlavně výbor zaměřil a snaží se o stabilizaci a zajištění samostatné administrativní činnosti sdružení vlastními silami.

 

Jak už bylo uvedeno v programu bude předložen návrh úpravy stanov. Tyto úpravy vycházejí hlavně ze samostatné administrativní činnosti, tj. úpravy technického rázu a také úpravy vedoucí ke zjednodušení administrativy.

 

Dále se úprava bude týkat zvýšení částky finanční výpomoci. Poslední úprava této částky byla na posledním shromáždění v roce 2002, což je před 6 lety. Všichni dobře víme, jak se zvyšují všechny životní náklady v naší společnosti oproti minulým letům, hlavně v letošním roce 2008. Proto i my s ohledem na tyto aspekty navrhujeme vyšší částku finanční výpomoci.

 

No a v poslední řadě i úpravu členských příspěvků, protože zvýšení částky finanční výpomoci a i samostatné financování administrativní činnosti tuto úpravu vyžaduje. Členský příspěvek ve výši 8,- Kč je už zachováván cca 10 let a proto dochází k jeho navýšení, z důvodů, které jsem uvedl a také proto, že chceme zachovat navyšování finanční hotovosti v rámci sdružení ÚF, poněvadž nevíme co s sebou přinese budoucnost.

 

Schválené úpravy stanov budou následně po shromáždění předloženy Ministerstvu vnitra.

 

Jak už jsem se zmínil byla ke konci roku 2007 ze strany DP vypovězena smlouva s naším sdružení ÚF. Smlouva se týkala bezplatného zajišťování administrativní činnosti pro naše sdružení. Uvedu příklad – v současné době když rozešleme členům složenky na platbu v roce 2009, tak jenom na poštovních známkách utratíme 7.000,- Kč a v rámci trvání uvedené smlouvy nás to nic nestálo. To jen pro Vaši představu.

 

Takže od 1.1.2008 tuto činnost zajišťuje naše sdružení ÚF na vlastní náklady. Pro informaci, jen ve zkratce – administrativní činnost zajišťuji doma po večerech, ostatní jednání či dotazy vyřizuji telefonicky a nebo při osobních jednáních v restauraci.

 

Jinak na zasedání výboru bylo také projednáno za uplynulé období asi 45 žádostí jednotlivých členů či jejich rodinných příslušníků.

 

Takže toto je v podstatě v krátkosti vše o činnosti našeho sdružení za uplynulé období.

 

 

 

    « Zpět